preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brestje Sesvete

 > Knjižnica

Dobro došli na stranice knjižnice OŠ Brestje

Budući da je školska knjižnica sastavni dio škole i knjižničarke su aktivno uključene u raznovrsne školske aktivnosti, što se može vidjeti u mnogim vijestima na  web stranicama škole, nismo posebno izdvajali sadržaje koji su provedeni u organizaciji školske knjižnice, već smo ih svih proteklih osamnaest godina uključivali u druga školska događanja.

No, za sve one, a nadamo se da takvih ima jako puno, koji na jednome mjestu žele pročitati o brojnim aktivnostima provedenima u knjižnici ili u organizaciji knjižničarki, odlučile smo ih (napokon) sabrati na jednome mjestu kako biste brže i lakše dobili informacije o nama.

Vjerujemo da ćete saznati nešto zanimljivo i često otvarati ove stranice.

RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE ZA KORISNIKE

 

Ponedjeljak – petak:  9 – 18:00 sati

   

Knjižničarke:

Ankica Blažinović Kljajo, prof., dip. knjiž., savjetnica

Ana Starčević, prof., dipl. knjiž.

 

e-mail: knjiznica.brestje@gmail.com

 

telefon:  01/ 2012-075 (6)

 

Mjesto poticanja čitanja

Školska knjižnica već odavno nije mjesto gdje se samo posuđuju  knjige već predstavlja centar života škole zaduženoga za upoznavanje s knjigom, dječjim tiskom, književnim susretima, kazališnim predstavama, projektnom nastavom, radionicama....

Suvremena  školska knjižnica informacijsko je središte škole u kojemu knjižničar poučava korisnike  samostalnoj uporabi različitih izvora informacija i znanja, informacijski opismenjuje svoje korisnike i upoznaje ih s različitim informacijskim pomagalima.

Školski knjižničar većinu svog radnog vremena provodi u neposrednom odgojno- obrazovnom radu s učenicima prilikom kojega organizirano i sustavno upoznaje učenike s knjigom i knjižnicom.

Od prve posudbe knjiga u 1. razredu, preko upoznavanja referentne zbirke- dječjih enciklopedija  u 3. i 4. razredu, do opsežnijih  i ozbiljnijih izvora informacija (enciklopedija, leksikona, rječnika) potrebnih učenicima starijega uzrasta za referate, projektnu nastavu i sl., učenici tijekom svog osnovnog obrazovanja upoznaju knjižnicu kako bi se mogli samostalno služiti svim izvorima informacija, a stečeno znanje koristiti u cjeloživotnom učenju.

 

Školski knjižničar, osim s učenicima, u školi surađuje s učiteljima, ostalim stručnim suradnicima i ravnateljem pri nabavi stručne literature, priručnika, udžbenika, metodičke i AV građe te u svim aktivnostima koje se događaju u knjižnici ili u školi u organizaciji školskog knjižničara.         

Knjižnica naše škole osobito je prepoznatljiva po vrlo uspješnim izvannastavnim aktivnostima i sudjelovanju na brojnim literarnim i novinarskim natječajima, a posebno po Susretima literanih, dramskih i novinarskih uradaka- Lidranu, kao i  javnoj i kulturnoj djelatnosti kroz koju učenici susreću književnike, gledaju kazališne predstave i izložbe ili predstavljaju javnosti svoj kreativni rad.                   

 

Prostor školske knjižnice i čitaonice

Naša školska knjižnica ima lijep, svijetao polukružni prostor od 78 m2 u kojemu se nalaze  otvorene police za slobodan pristup knjigama, ormari za referentnu zbirku, stručnu literaturu za učitelje i AV građu te tri velika okrugla stola s 20 čitaoničkih mjesta.

Pogled na čitaonički prostor od radnog stola knjižničarki

Police na kojima je smještena lektirna građa i knjige za slobodno čitanje

Naša je knjižnica ispunjena i plakatima, slikama staroga Zagreba, glagoljice, najboljih hrvatskih pjesnika....

                  Ormari za referentnu zbirku i stručnu literaturu

               U knjižnici se čita, piše zadaća, čeka zvono, odmara, druži......

 

Pravilnik o radu školske knjižnice

Iako naše knjižničarke vole kad je knjižnica puna čitača i uvijek govore kako se knjige trebaju čitati jer žive samo one knjige koje se čitaju, ipak su uvele pravila koja su uobičajena i vrijede u svim knjižnicama. I žele da se svi korisnici tih pravila pridržavaju. Ponekad malo zažmire na jedno oko, osobito na ono posljednje pravilo da u knjižnici mora vladati mir. Ali, reda mora biti:-), to zna svatko.

U školskoj knjižnici zaposlene su dvije diplomirane knjižničarke koje su osim toga i profesorice. Za naše korisnike, osobito one najmlađe, one su i tete, knjižarice pa čak i gospođe knjižare:-)

Ankica Blažinović- Kljajo profesorica je hrvatskoga jezika i diplomirana knjižničarka. U OŠ Brestje radi od otvaranja škole, dakle već osamnaest godina. Od prve godine vodi kulturnu i javnu djelatnost škole, pokrenula je školski list KLIK u čijoj izradi sudjeluje svih godina, niz projekata, a osobito je ponosna na osamnaest županijskih i trinaest državnih Lidrana na kojima je sudjelovala s učenicima u svim izrazima- dramskom, literarnom, novinarskom i filmskom te na suradnju sa sesvetskom HVIDR-om.

Knjigama se oduvijek voljela baviti na sve moguće načine- čitati ih, posuđivati drugima pa čak i pisati. Zato se i okušala u pisanju priča koje je najprije objavljivala u dječjim časopisima, a potom ih sabrala u dvije zbirke priča za djecu. U struci je napredovala i stekla zvanje knjižničarke savjetnice.

Ana Starčević diplomirana je knjižničarka i profesorica španjolskoga jezika. U našoj školi radi od 2015. godine i uključila se odmah vrlo aktivno u sve aktivnosti koje školska knjižnica organizira i provodi. Osobito ju vesele likovne radionice te je 2015. i 2016. organizirala radionicu izrade božićnih čestitaka, a onaj čarobni oblak s šarenim kišnim kapima koji se nalazi na stropu naše knjižnice, a mogli ste ga vidjeti na početku naše stranice, njezina je kreacija.