preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brestje Sesvete

Pjesnici su čuđenje u svijetu

U proteklih osamnaest godina ugostili smo mnogo poznatih  suvremenih hrvatskih književnika. Neke od njih i više puta, a neke susrećemo gotovo svake godine jer bilo bi šteta da učenici ne upoznaju za vrijeme svoga školovanja autore svojih lektirnih naslova.                        Učenici uvijek uživaju u toj svečanosti riječi i duše, a književnici se rado vraćaju u našu školu.

Većina je učenika upravo u školi prvi puta upoznala nekog književnika. Nakon susreta s književnikom, ni knjiga više nije ista, već je upotpunjena mnogim detaljima koje je pisac ispričao o svojim djelima i svom životu. Stoga se književni susreti organiziraju svake godine i nema učenika koji nije tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja upoznao nekoliko književnica i književnika. Na susrete dolaze uglavnom pisci čija se djela nalaze u popisu lektirnih naslova, ali i drugi, ništa manje zanimljivi.

Prvi književnik kojega smo upoznali 1999. godine bio je Anto Gardaš, a on nas je posjetio još jednom, u veljači 2004. godine, nekoliko mjeseci prije svoje smrti.

Osim Gardaša u proteklih osamnaest godina ugostili smo Božidara Prosenjaka, Zlatka Krilića, Dubravka Jelačića- Bužimskog, Paju Kanižaja, Sanju Pilić, Branku Primorac, Željku Horvat- Vukelja, Tita Bilopavlovića, Josipa Laću, Maju Brajko- Livaković, Šimu Storića, Jadranka Bitenca, Matka Marušića, Ratka Bjelčića, Nadu Mihoković- Kumrić, Melitu Rundek, Jelenu Radan, a i naša knjižničarka Ankica Blažinović- Kljajo svake godine održi poneki književni susret (bila bi sramota da sa svojim pričama upoznaje djecu u drugim školama, a u našoj ne).

Nakon književnog susreta s Božidarom Prosenjakom učenici trećih razreda napisali su:

Božidar Prosenjak mi je bio jako zabavan, nikad mi ništa nije bilo tako zabavno. Njegovo djetinjstvo bilo je lijepo, imao je puno prostora za igru.

                                                                         Jurica Benko, 3.d

Nikad do sada nisam vidio pisca pa sam se iznenadio. Bilo mi je lijepo.

                                                                         Mateo Benčak, 3.d

Pisac Božidar Prosenjak bio je u našoj školi, vrlo je simpatičan. Najviše mi se svidjelo kad je pričao kakav je bio kao dječak.

                                                                         Mia Vuković, 3.d

Književnik je ispričao priče koje su me nasmijale. Napisao je puno knjiga, jako je pametan i uspješan.

                                                                         Vinko Cigelj, 3.d

Božidar Prosenjak je bio zabavan, smiješan je. Pročitala sam samo jednu njegovu priču u našoj čitanci za 3. razred. Priča se zove Novi dječak.

                                                                         Karla Novosel, 3.d

Pisac je pisao o svojoj prošlosti, bilo mi je zabavno. Napisao je puno, puno knjiga. Donio je u školu knjige. Djeca su ga ispitivala je li teško biti pisac, zašto je postao pisac i s koliko godina je napisao prvu knjigu?

                                                                         Paula Dolčić, 3.d

Lijepo sam se provela slušajući B. Prosenjaka.

                                                                         Mišela Tomulić, 3.d

Bili smo s piscem Božidarom Prosenjakom

U ponedjeljak, 1. prosinca 2008. našu je školu posjetio pisac Božidar Prosenjak. Sastali smo se u predvorju naše škole. Pričao nam je o svom djetinjstvu koje je proveo u Koprivnici. Najzanimljiviji dio razgovora bio mi je kad je pričao da je bio najbolji  učenik. U vrijeme kada je on išao u školu djeca su dobivala packe kada su bila nemirna. Božidar je učiteljici bio miljenik te je zbog toga dobivao manje packi. Pitala sam ga što mu je najljepše kad piše knjigu. Odgovorio mi je:“ Najljepše je kada knjigu napišeš do kraja. To je kao kad pišeš test. Lijepo je kad znaš sve odgovore na pitanja, ali najljepše je kad dobiješ dobru ocjenu.“ Poslije smo ga pitali koja mu je najdraža knjiga koju je do sada objavio. Rekao je da nema najdraže knjige već su mu sve knjige  drage, baš kao i mami kojoj su sva njezina djeca podjednako draga. S piscem smo se družili jedan školski sat i lijepo smo se proveli i zabavili.

                                                                          Jana Galović, 3. c