preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brestje Sesvete

 > Knjižnica  > Lidrano

Taj čarobni susret kreativnosti

U proteklih osamnaest godina naše su učenice i učenici bili izuzetno uspješni na Susretima literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva, poznatijeg kao Lidrano, koji je naše nadarene novinare, glumce i literate vodio od Pule do Dubrovnika.

Lidrano- riječ koja mnogima ne znači ništa, a onim zaljubljenicima u kreativno izražavanje- dramsko, literarno i novinarsko, zaokuplja pozornost uvijek iznova već negdje u mjesecu listopadu. Lidrano- za koji oni u Agenciji za odgoj i obrazovanje govore kako nije natjecanje, već smotra, službeno je Susret literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva. No, ipak je i natjecanje jer male kreativce i njihove voditelje vodi do županijskog, a one najbolje ili najsretnije, do državnog Susreta.

Knjižnica je u našoj školi mjesto na kojemu se od prvoga dana okupljaju upravo oni najkreativniji jer je knjižničarka, prof. Ankica Blažinović- Kljajo upravo strastveno zaljubljena u sve oblike kreativnog izražavanja pa uvijek pronađe i takve učenike s kojima na Lidranu postiže izvrsne rezultate. Njoj se često pridruže i druge kreativne učiteljice, osobito u stvaranju školskog lista Klik jer, zna se, zajedničkim radom postiže se više i bolje, a i zabavnije je.

Svih proteklih godina sudjelovali smo na županijskim Susretima s više od 70 radova, a četrnaest puta došli smo i do državnoga s trideset radova i to u svim izrazima- literarnim, novinarskim, školskim listom i dramskim- pojedinačnim i skupnim scenskim izrazom.

Naša je škola također bila domaćin općinskom Lidranu 16. gradske četvrti Sesvete 2008. i 2009. godine.

  U Puli 2009. predstavljali su nas Iva Ljubičić s pojedinačnim scenskim nastupom (vod. A.B. Kljajo) i Luka Katančić s literarnim radom (vod. A. Tomljanović)