preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brestje Sesvete

Oduševljeni čitači često nadareni pisci

„Školska knjižnica mjesto je gdje se učenik uvodi u svijet knjige i čitanja. Zadaća je školskoga knjižničara stvoriti od učenika čitatelja koji će s oduševljenjem i radošću osjetiti književno djelo.“ -napisali su autori Nastavnog plana i programa za osnovne škole na stranici 13.

Slažemo se s njima i nastojimo pridobiti što više učenika za tu korisnu i ljekovitu aktivnost čitanja. A u mnogim oduševljenim čitačima pokušavamo otkriti nadarene pisce i novinare. Stoga smo do sada sudjelovali u niz literarnih i novinarskih natječaja u kojima smo osvajali prva mjesta i mnoge nagrade. Iako to nije najvažnije, ali nas veseli.

Osim na Lidranu za koji smo napisali stotinjak radova  u proteklih 18 godina (o tome pročitajte u rubrici LiDraNo), sudjelujemo već sedam godina u literarnom natječaju Moja himna koji je pokrenula Knjižnica Sesvete i sesvetska HVIDRA, literarnom i novinarskom natječaju Ivica Kičmanović koji se održavao u okviru Dana Ante Kovačića,  XX. Nazorovim danima 2015., Goranovom proljeću za dječje pjesništvo 2016., natječaju KNjižnečari, a ove godine i na VI. Međunarodnom likovno-literarno-novinskom natječaju „Bogatstvo različitosti 2018“ u Vojvodini na kojemu smo osvojili prvo mjesto za novinarski rad. U nastavku donosimo dio literarnih i novinarskih aktivnosti koje možete pronaći i u arhivi web stranica škole.

 

Literarni natječaj Moja himna 2013.

Tri nagrade na natječaju Moja himna 3

Klara Križan i Ana Ljubičić (mentorica prof. Ankica Blažinović- Kljajo) te  Ana Berišić (mentorica prof. Marijana Bule) ovogodišnje su dobitnice nagrada literarnog natječaja Moja himna koji organizira Knjižnica Sesvete i sesvetska Hvidra.

Literarni natječaj Moja himna koji se ove godine održao treći puta u organizaciji sesvetske knjižnice i Hvidre Sesvete našim je učenicima donio tri lijepe nagrade. Ove su godine naši učenici bili iznimno zainteresirani za pisanje himni u kojima su iskazivali svoje osjećaje prema domovini- njenoj prošlosti, prirodnim ljepotama te osobito prema našim braniteljima u Domovinskom ratu.

U natječaj su se uključili učenici od 5. do 8. razreda: Laura Ćurić, (V.d), Ana Kovačić, (V. d), Ivana Mikulić, (V.d), Ana Berišić, (V. c), Ante Pašalić, (VIII. c)  s voditeljicom, profesoricom Marijanom Bule koja u našoj školi odrađuje pripravnički staž, Filip Tolić, (VIII.d) s mentoricom prof. Anticom Tomljanović te Klara Križan, (VI.e), Ana Krajina, (VII. b), Paula Martić, (VII.a), Ana Ljubičić, (VIII. a), Ivona Vujić, (VIII. a), Antonia Žaja, (VIII. a), Nina Đogić, (VIII. b) i Antonela Abičić, (VIII. b) s mentoricom, profesoricom i dipl. knjižničarkom Ankicom Blažinović- Kljajo. Od 62 pristigla rada iz 12 sesvetskih i zagrebačkih škola tri su naše učenice zavrijedile nagrade koje su im uručene na zajedničkoj svečanosti u čitaonici Knjižnice Sesvete u subotu, 16. studenoga 2013.  Ana Ljubičić svojom pjesmom Čuvari zutrašnjice, jedinom pjesmom na natječaju pisanom kajkavskim jezikom, nagrađena je posebnom nagradom Knjižnice Sesvete. Ana Berišić osvojila je srca branitelja svojom dječjom, iskrenom pjesmom Domovina u srcu i dobila nagradu HVIDR-e dok je Klara Križan po mišljenju stručnog povjerenstva zaslužila prvo mjesto na ovogodišnjem literarnom natječaju Moja himna 3, a nagrađena je knjigama i tabletom.                                                                                                                                                          

Ovaj literarni natječaj značajan je ne samo zbog razvijanja spisateljskih umijeća kod učenika, već zbog jačanja i razvijanja svih ljudskih vrjednota i domoljublja jer „domovina je put koji nas uči kako se vraća kući.“

 

Literarni natječaj Moja himna 2014.

Opet tri nagrade  na natječaju Moja himna 4

I ove smo godine osvojili tri nagrade na literarnom natječaju Moja himna. Ovogodišnje su dobitnice Ana Baran, Ana Krajina (mentorica prof. i dipl. knjižn. A.B.Kljajo) i Marija Franka Subašić (mentorica prof. A. Tomljanović).