preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brestje Sesvete

Odobrenje dogovornog odgovaranja

KRITERIJI ZA ODOBRENJE DOGOVORNOG ODGOVARANJA UČENICIMA  S IZVRSNIM REZULTATIMA U  GLAZBI, SPORTU I PLESU I UVJETI KORIŠTENJA ODOBRENE MOGUĆNOSTI

 

 1. Odobrenje dogovornog odgovaranja povlastica je za učenike koji postižu izvrsne rezultate u izvanškolskim aktivnostima  (glazbi, sportu ili plesu i dr.) u cilju lakšeg svladavanja nastavnih programa u obveznom osnovnoškolskom  obrazovanju i usklađivanja izvanškolskih obveza u kojima ostvaruju izvrsne rezultate.

 

 1. Dogovorno odgovaranje omogućuje Učiteljsko vijeće:
 • Učenicima koji sudjeluju na sportskim natjecanjima državne i međunarodne razine te učenicima koji su članovi mlađih kategorija  sportskih reprezentacija Republike Hrvatske
 • Učenicima umjetničkih ( glazbenih, baletnih ili plesnih) škola koji se natječu na natjecanjima državne i međunarodne razine.
 • Učenicima srednjih umjetničkih škola

 

 1. U svrhu priznavanja mogućnosti odgovaranja po dogovoru  učenik/roditelj treba:
 • Podnijeti molbu Učiteljskom vijeću
 • Priložiti potrebnu dokumentaciju:
 • Potvrdu sportskog saveza  pojedinog sporta  o redovitim treninzima i pripremanju za natjecanja  na državnoj i međunarodnoj razini te sudjelovanju u sportskim reprezentacijama Republike Hrvatske za tekuću Nastavnu godinu koju potpisuje predsjednik ili tajnik sportskog saveza, a u kojoj mora biti navedena visoka razina postignuća pojedinca
 • Potvrdu o upisu u srednju umjetničku školu  ( glazbenu, plesnu ili baletnu) za tekuću Nastavnu godinu
 • Potvrdu o izvrsnosti u bavljenju glazbom ili plesom na državnoj ili međunarodnoj razini za tekuću nastavnu godinu koju potpisuje ravnatelj umjetničke škole

Napomena: potvrde sportskih klubova ili škola o samom bavljenju učenika nekom  izvanškolskom aktivnošću nisu dostatne za odobravanje povlastice dogovornog odgovaranja.

 

 1. Dogovorno odgovaranje  može se odnositi na cijelu nastavnu godinu ili na određena razdoblja u nastavnoj godini, ovisno o priloženom planu treniranja/vježbanja i natjecanja na državnoj ili međunarodnoj razini.

Napomena: učenici koji pohađaju srednju glazbenu, baletnu ili plesnu školu imaju zbog opsežne satnice  pravo odgovaranja po dogovoru cijelu godinu.

 

 1. Obveza učenika/roditelja  je uz molbu i potvrde priložiti polugodišnji kalendar aktivnosti učenika koji potpisuje škola ili sportski klub ( za I. polugodište najkasnije početkom listopada, a za II. polugodište do sredine veljače).

Predmetni učitelj i učenik dogovorit će plan odgovaranja i pisanih provjera. Predmetni učitelj može pod bilješke u e- dnevnikzapisati dogovor s učenikom ( vrijeme, način, sadržaj ocjenjivanja nastavnog sadržaja).

U slučajevima unaprijed najavljenih opravdanih izostanaka ili bolesti, termini odgovaranja mogu se iznimno mijenjati u dogovoru s predmetnim učiteljem.

 

 1. Dužnost učenika je voditi brigu o svojim obvezama, podsjetiti predmetnog učitelja na dogovor  i poštivati raspored dogovorenih termina. Ukoliko se učenik ne bude pridržavao dogovora s učiteljem , učitelj može provjeriti učenikovo znanje  na prvom sljedećem satu  na kojem je učenik nazočan.

 

 1. U slučaju da je učeniku tijekom nastavne godine izrečena pedagoška mjera ( opomena, ukor ili strogi ukor) gubi pravo na dogovoreno odgovaranje. Ako članovi Razrednog vijeća zaključe da učenik izbjegava provjere znanja i ne izvršava svoje obveze na zadovoljavajući način, odluka o dogovornom odgovaranju može se ukinuti na sjednici Učiteljskog vijeća.

 

 1. Učenik kojem je odobreno dogovorno odgovaranje biti će vrednovan prema kriterijima ocjenjivanja iz pojedinog predmeta. Povlastica dogovornog odgovaranja ne podrazumijeva ublažavanje kriterija u odgojnom smislu  kao ni obrazovnom ( u smislu smanjenja gradiva za nastavnu godinu ili u smislu više ocjene)                                                                                                                                                 

Zakon o odgoju i obrazovanju u Osnovnoj i srednjoj školi,  Urednički pročišćen tekst, Narodne novine broj87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 94/13, 136/14- RUSRH, 152/14, 7/17 i 68/18

 

Članak 81

(1)Učenici koji imaju status kategoriziranog sportaša sukladno odredbama  Zakona o športu, posebno daroviti učenici  u umjetničkom području i učenici koji se pripremaju  za međunarodna natjecanja, mogu završiti školu pohađanjem nastave ili polaganjem ispita u vremenu za polovinu duljem od trajanja upisanog programa.

               


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Zastava škole

Spomenica OŠ Brestje

ODMORKO
Zimovanje
Kurikulum OŠ Btrestje

 

e-Dnevnik linkovi

OŠ Brestje u šk. godini 2016./2017. prešla je na E-dnevnik sustav.

Youtube kanal OŠ Brestje

KLIK - školski list

 

 

 

 

 

Brošura za roditelje

Brošura za roditelje - Informacije za roditelje o zlouporabi droga

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf

Infokup

 

Anketa
Ako mislim da ću na ispitu dobiti lošu ocjenu:

CMS za škole logo
Osnovna škola Brestje Sesvete / Potočnica bb, HR-10360 Sesvete / os-brestje-zg.skole.hr / ured@os-brestje-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju